Publicerad 5 november 2020

Matförvaring

Förråd för mat

All mat ska förvaras på ett sätt som skyddar den mot föroreningar och mot att bli dålig på grund av mögel, jäst eller bakterier. Förutom torrförråd, kylar och frysar måste det också finnas utrymme för inkommande varor och utleveranser.

Förråd/hyllor/sektioner behöver vara tillräckligt stora eller många för att skilja på råvaror och färdiga rätter. Specialkost ska förvaras på ett säkert sätt så att det inte blandas eller förväxlas.

Kylar

Färdig mat och specialkost kan skiljas från andra varor genom att maten förvaras övertäckt i olika hyllor eller sektioner. Avgörande för antalet kylutrymmen kan vara vilka olika temperaturer ni vill ha i er kylförvaring för exempelvis grönsaker, mejerivaror och kött/chark.

Frysar

Behovet av frysutrymme kan variera beroende på hur täta leveranser verksamheten får. Om ni ofta fryser in mat, så krävs naturligtvis plats för det också.

Blanketter

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset