Publicerad 16 oktober 2020

Matlådor, livsmedelsinformation

Matlådor kan vara beställda i förväg och skickas hem till matgästen. Då bör det finnas med information så att den som lämnar lådan till matgästen kan svara på frågor om innehållet. Lådor kan också säljas som ”take away” direkt från serveringen. I båda dessa fall kan information om maten lämnas muntligt eller skriftligt.

Information som ska lämnas:

  • innehåll av eventuella allergen från EUs allergenlista t.ex. ” innehåller mjölk, fisk, selleri”.

Om konsumenten frågar efter det ska ni också kunna lämna följande uppgifter:

  • Beteckning (vad det är för maträtt) t.ex. ”Ugnsbakad lax med potatis och broccoli”.
  • Ingredienser t.ex. ”lax, potatis, broccoli, lök, salt, rapsolja, sojalecitin” och så vidare. I detta fall behöver inte ingredienserna komma i ordningsföljd efter vikt.
  • Nettovikt.
  • Bäst-före-dag.
  • Förvaringsanvisning.
  • Kontaktuppgifter för tillagningsköket till exempel ”Centralköket, Matgården, 022-87 65 43”.
  • Eventuella anvisningar för uppvärmning om det behövs.

Detta gäller både lådor med en eller med flera portioner i, som är varma, kalla eller frysta.

Matlådor som inte är beställda i förväg utan t.ex. säljs från obemannad kyldisk i en butik räknas som färdigförpackade. Dessa lådor ska vara märkta med alla obligatoriska märkningsuppgifter.

Kontakt

Kontakta SKR

Har du en fråga med anledning av det pågående virusutbrottet?

Titta först på våra frågor och svar som finns här på webbplatsen.

Covid-19 och det nya coronaviruset